Psikodrama

Şimdi ve Burada
Psikodrama Yöntemi ile Psikoterapi Nedir?

  Jacob L. Moreno tarafından geliştirilen psikodrama dramatik eylemlerden yararlanarak sorunları inceleyen ve çözüm arayan bir psikoterapi yöntemidir. Moreno, psikodramayı "gerçeğin dramatik yöntemle bilimsel olarak araştırılması" olarak nitelendirmiştir.

  Yaratıcılık, kendiliğindenlik ilkeleri temeline dayanan psikodrama yaklaşımında, deneyimsel yöntemler, sosyometri, rol teorisi ve farklı grup dinamiklerini kullanılarak farkındalığın sağlanması,  içgörü kazanılması, kişisel gelişimin ilerlemesinin sağlanması ayrıca bilişsel, duygusal ve davranışsal düzeylerde bütünleşmenin sağlanması amaçlanır. Sorunların açıklanması ve fark edilmesi, fiziksel ve duygusal iyiliğin arttırılması, öğrenmenin ve yeni beceriler geliştirmenin güçlenmesi psikodrama terapisinin hedefleri arasındadır.

  Psikodrama ile geçmişte, şimdiki zamanda ve gelecekte beklenen yaşam olayları  Eylem Yöntemleri kullanılarak çalışılabilir. Psikodramada sadece sorunların konuşulmasından ziyade eylem yöntemiyle ( sahne oluşturulması ve çeşitli roller ile) var olan sorunlara farklı bakış açıları getirilmesi ve olası çözümlerinin incelenmesi sağlanır. Psikodramada yeni rolleri güvenli bir şekilde uygulamayı sağladığımızda, dışarıdan kendini görme, içgörü ve değişim kazanma fırsatı sunarız. Eylem yönteminde oluşturulan sahnede: Bir yönetmen, bir eylem alanı ve grup üyeleri vardır. Yönetmen yani terapist grupların eski sorunlara yeni çözümler aramasına, grup üyelerinin dramaya önemli katılımcılar olarak katılmalarına ve oturum sırasında kişisel olarak nasıl ilişki kurduklarını paylaşmalarına ve oturumun sonunda sunum konusundan öğrenebileceklerinin ortaya çıkmasında aktif destekleyici rol oynar.

Psikodramadan Kimler Yararlanabilir?

  Psikodrama yaklaşımının güçlü duygu ve duyguların ifadesini kolaylaştırdığı kanıtlanmıştır. Tersine, aynı zamanda duygularını daha iyi bir şekilde muhafaza etmek için çalışan bireyler için de yararlı bir yaklaşım olduğu gösterilmiştir. Psikodrama tekniği beden ve eylemin yanı sıra duygu ve düşünceye vurgu yaptığından bütünsel bir teknik olarak kabul edilir ve çok çeşitli endişeler için etkili olduğuna inanılır. Kişisel sorunlar, sosyal ve duygusal işlevlerle ilgili sorunlar, travma veya çözümlenmemiş kayıp, yas ya da kişilerarası ilişkiler konusunda zorluk yaşayan kişiler psikodramadan fayda görebilirler.

Psikodrama Kimler İçindir?

  Psikodrama ortalama 8-16 kişilikbir grupla grup psikoterapisi veya bireysel olarak monodrama şeklinde kişisel gelişim için kullanılabilir. Psikodrama ruh sağlığı alanında çok sık uygulanmakta ve dünya çapında yaygın olarak öğretilmektedir. Psikiyatri ve psikoterapide ise bir çok alanda psikodramadan yararlanılabilir. Psikodrama ile evlilik ve aile stresi de dahil olmak üzere yaşam tarzları veya ilişkilerdeki uzun süreli sorunlar çalışılabilir. Psikodrama yoluyla çalışırken ele alınan sorunların ruhsal bozukluğa neden olup olmadıklarına bakılmaz, sorun sizde depreyon yada anksiyete bozukluğuna neden olmasa bile bu soruna farklı bakış açıları getirmek ve değişik çözüm yollarını incelemek için psikodrama yönteminden yararlanılabilir. Örneğin sürekli denediğiniz ve geçemediğiniz bir sınav var. Artık peşini bırakmalı mısınız, başka yollar mı denemelisiniz, gerçekte bu sınavı geçmek için ne kadar çaba harcıyorsunuz, gerçek hedefiniz bu mu, sizi yavaşlatan nedenler neler olabilir, bunlar ne kadar önemli, aslında bu sınavdan başka hedefleriniz olabilir mi ? Bunun gibi sorular çoğaltılabilir ve görüldüğü üzere bu sorulardan hiç biri ruhsal bir hastalıkla ilgili değil ve bunların cevaplarını bulmak için herhangi bir psikiyatri ilacı kullanmanız işinize yaramaz çoğu zaman. Bu gibi durumlarda psikodrama yönteminden çok fayda sağlayabiliriz. Bu gibi sorunlar grup dışında kişisel terapide monodrama yada çeşitli semboller ve nesneler kullanılarak çalışılabilir.

  Psikodrama, eylem yöntemleriyle çalışmanın kendiliğindenliği ve 'büyüsünü' yaşamak isteyen herkes içindir. Odak noktanız ister kişisel, ister profesyonel, ister terapi, ister eğitim olsun. Eğer kendiniz, ilişkileriniz ve keşfetmediğiniz yönlerinizle ilgileniyorsanız psikodramatik yöntemle eylemi ve kelimeleri kullanarak kişisel gelişiminize değer ve zevk katabilirsiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir
bireysel-psikoterapi

Bireysel Psikoterapi

Psikoterapi ruhsal çatışmalar sonucu ortaya çıkan kaygı, gerginlik ve çökkünlükleri azaltan, kişinin ruhsal uyum düzeyini artıran, kişilerarası ilişkileri geliştiren çok fazla çeşidi olan bir tedavi yöntemidir....
bilissel-davranis-terapi

Bilişsel Davranış Terapi

Düşünceleriniz, duygularınız, fiziksel hisleriniz ve davranışlarınız birbirine nasıl bağlıysa, bu bağlantıları anlamak ve olumsuz düşünce ve duygu döngülerini kırmak için size rehberlik etmektedir....
cinsel-terapi

Cinsel Terapi

Cinsel terapi, bilişsel davranışçı terapi teknikleri kullanılarak gerçekleştirilir ve bireylere veya çiftlere cinsel sorunlarını aşmalarında yardımcı olur....